Namen: Pul en zijn synoniemen


Pul kent vele synoniemen. Vanaf de eerste vermelding varieert de schrijfwijze enorm. Omdat toen, in de Middeleeuwen, slechts enkelen het lezen en schrijven machtig waren werd de naam oraal van generatie op generatie overgedragen en alleen bij speciale gelegenheden schriftelijk vastgelegd. Dan ook was de schrijfwijze afhankelijk van de achtergrond van de schrijver. Waar de schrijver was opgegroeid , welke opleiding de schrijver had genoten, en of de schrijver een kerkelijke danwel seculiere achtergrond had.
Pfuhle : we gebruiken hier de huidige schrijfwijze zoals vermeldt op het informatiebord bij de ruïne. In de toenmalige geschriften komen volgende variaties voor : Pul, Pula, Pule, Pfule, Puel, Phuel und Phul.
(In Hoogduitse geschriften: Pfuel, Pfuhl, Pfull, Phull, Pull. in Nederduitse geschriften: Pfoel, Phoel, Pool, Poele, Pole, Poll) soms met de volgende voorvoegsels : de , von of van.

De betekenis van Pfuhle (Pul) is waarschijnlijk gebonden aan het gebied waar het slot stond . Een modderig , nat moeras in de bocht van de rivier. In oud duits is dat ook de betekenis van pfuhle.